Bats Haverkamp

Egbertus Hendrikus Haverkamp, Bats geboren 11 juli 1913 Spanjaardsdijk 77 Lettele, gestorven 15 augustus 1989.
Bats heeft in 19….. zijn herinneringen die hij had over WO2 op papier gezet.
Hieronder zijn verhaal letterlijk weergegeven.

 

Kruispunt Spanjaardsdijk – Bathmenseweg in de oorlogsdagen 1940-1945
Bij alle boerderijen –zo ook bij Haverkamp- moest men koeien en graan leveren aan de Duitse regering. Op een dag kwamen de Duitsers. Ze moesten 3 varkens hebben, eerst zonder vergunning, maar op aandringen van Haverkamp, dat ze niet zonder vergunning mochten leveren, hadden ze toch vergunning van de ‘Orts-Commandant’. Hierop werden de varkens afgeleverd, een poos later kwam de Zwarte Politie uit Schalkhaar en werd er geld en kleding meegenomen.
In de hongerwinter kwamen er veel uit het westen des lands, om graan en andere levensmiddelen te halen. Vaak werd dit aangeboden in ruilhandel. De tractoren die gebruikt werden bij het dorsen en ook bij andere werkzaamheden waren omgebouwd op houtgas.
A. Aarnink, J. Streppel, G. van Gurp, J. Cents en B. Haverkamp werden meegenomen door de SS- politie, omdat ze voedsel zouden hebben geruild of verkocht. Ze werden van 6-10 dagen vast gehouden in Deventer; ze moesten werken op een houtzagerij.
Bij de gebroeders Haverkamp hadden ze 2 onderduikers en 2 jongens uit Rotterdam, vanwege de voedselnood in het zuiden.

Bevrijdingsdag 10 april 1945
Met de bevrijding is door de Canadezen een granaat in de schuur geschoten, welke veel schade aanrichtte, maar geen brand veroorzaakte.
Bij de bevrijding zijn bij Haverkamp 8 koeien, 1 paard, 1 kalf en enkele varkens doodgeschoten.
Het vlees is gedeeltelijk onder de Hollanders verdeeld, het meest voor diegenen die de noodslachting verrichtten. Ook werd er een roggemijt in brand geschoten.
Bij de bevrijding zaten de Duitse soldaten bij Haverkamp in de kelder, maar door het snelle oprukken van de Canadezen moesten de Duitse soldaten hals over kop vertrekken, en konden ze heel wat fietsen die ze in bezit hadden niet meer mee krijgen en deze zijn bij Haverkamp blijven liggen.
De fietsen zijn snel ongemerkt weggehaald.