Monumentale rode beuk was al ziek

Het is een triest gezicht, de monumentale rode beuk op de kruising bij de kerk in Lettele heeft de stormen van afgelopen dagen niet overleefd. Experts wisten dat de boom ziek was. De beuk had tondelzwammen aan de stam. Op beelden van metingen was de houtrot zichtaar.
Nu de beuk zo opengereten in de tuin van de kerk ligt zie je de schimmel in de stam.
Met nog wat zorg zou hij misschien nog vijf tot zeven jaar hebben kunnen staan, maar dan was het echt over geweest.
In een rapport dat vorig jaar is opgesteld staat dat de boom in de tuin van de kerk waarschijnlijk rond 1860 is geplant.
Het bomenhart van menig inwoner in Lettele bloedt een beetje.
“Eeuwig zonde, deze boom had een omtrek van 5 meter 10, echt een blikvanger in het dorp”.
Maar helaas; uiteindelijk is de laatste wind desastreus geweest. Annie Aarnink heeft de nachten van storm Dudley en van Eunice gezien dat de wind vat had gekregen op de takken van de boom. “Het is jammer hé, maar hij was al slecht en een boom heeft niet het eeuwig leven. Nu is de beslissing voor het dorp Lettele genomen, de boom is niet meer.”

20 februari 2022
omstreeks 1915